Jak przygotować zakwas na chleb?

Jak przygotować zakwas na chleb?

6 paź, 2015
renat4
no comments

Dużo kobiet, które obecnie zdecydowały się wtedy na upieczenie własnego chleba na drożdżach chciałoby to obecnie uczynić na zakwasie. Mimo iż zdaje się istnieć toż działaniem dużo trudniejszym , niż w sukcesie zwykłego chleba, to raczej właściwie nie jest. Żeby powstał zakwas na chleb potrzebne będą nam jedynie dwa składniki, a to woda oraz mąka. To już może stanowić dla nas raczej zadziwiające, ponieważ mogliśmy mieć tu na zasady bardzo większą receptę. Czas jest tutaj innym z tematów, który trzeba tutaj uwzględnić. Nie wystarczy nam to wymieszać te momenty i po wszystkim, ale trochę poczekać na wynik. Tym jednym, jeżeli już połączymy mąkę z wodą, odkładamy ją na kilka dni w słoiku, by zrobiła się z obecnego kwaskowata masa. Ona właśnie przyczyni się do tego, że nasze pieczywo wyrośnie i zacznie mieć specyficzny smak. Gęsty miąższ jest jedyną z zalet, opisujących chleb na zakwasie. Umieszczając się na tej mieszaninie możemy polegać na tym, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Chleb drożdżowy właściwie nie jest takich właściwości, a wtedy tu szala przechodzi w okolicę wypieków na zakwasie. Ponadto, przy tej opcji szybciej przyjmuje się wartości odżywcze, jakie posiada w sobie chleb. Nie odda się więc zaprzeczyć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , a potrzeba zwyczajnie pewnego okresu.  

Comments Are Closed!!!